Veertig jaar later

Er werken twee homo’s in snackbar Moonlight.

Zeiden ze.

Dat klonk wel heel exotisch. Zo exotisch dat ik samen met een vriend de fietstocht van Vlaardingen naar Schiedam ondernam om in Moonlight een patatje oorlog te scoren. Lang verhaal kort: het viel tegen. De patat was uitstekend, maar de homo’s voldeden niet aan onze hooggespannen verwachtingen. Het waren gewoon mensen.
Homofoob? Niet echt. Eerder nieuwsgierig. Het was 1986. De meeste homo’s zaten sociaal wenselijk in de kast of hielden hooguit de deur op een kier. Albert Mol, Jos Brink en André van Duin waren baanbrekend. En wij? Wij waren sensatiebeluste pubers. Niks meer en niks minder.
Moonlight bestaat nog steeds. Het interieur is nooit veranderd. Wel is het bamihapje inmiddels verdrongen door de kapsalon. Ook geen homo’s meer achter de toonbank, wel een Turkse Nederlander.
Vorige week was ik er weer. Voor het eerst in veertig jaar. Dit keer samen met een collega van Zadkine en negen studenten. Leuke jonge mensen, waaronder een vrolijke gay en een knul met Marokkaanse roots. De hele multiculturele, seksueel diverse potpourri die we tegenwoordig doodnormaal vinden.
Gelukkig maar.
Ze moesten lachen toen ik over onze absurde expeditie vertelde. Andere tijden.

Moonlight was slechts een tussenstop. We waren op weg naar de Korenbeurs om in de bibliotheek het burgerschapsprogramma Jongeren van Waarde(n) te testen en te filmen. Een interactief programma over de waarden waar ons vrijgevochten landje al 450 jaar aan schaaft: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Waarden die mijn studenten - zo bleek in de Korenbeurs (en in Moonlight) - allemaal in meer of mindere mate koesteren. Ongeacht hun afkomst, (on)geloof, interesses of stemgedrag. Hoopgevend in een tijd waarin autocraten wereldwijd onze vrije waarden proberen te ondergraven.

Jongere(n) van Waarden is een burgerschapsprogramma inclusief digitale waardentest en historische en moderne rolmodellen (van Willem van Oranje tot Taylor Swift) dat speciaal voor bibliotheken is ontwikkeld en met name gericht is op het MBO en bovenbouw VO. Samen met Nathalie Lemmen bedacht ik het programma. Een mooie opdracht van de Geboorte van Nederland (Samenwerkingsverband 1572-gemeenten)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.