Het deed me nog het meest denken aan een haperende 3d-projectie. Langzaam sijpelden de interviews binnen, meestal met toenmalige inwoners van Maassluis, soms met inwoners uit andere steden, zelfs met een Poolse oma. De leerlingen uit groep 8 van De Groene Hoek in Maassluis hadden duidelijk hun best gedaan. Het beeld van de wereldoorlog in Maassluis werd steeds completer, de projectie steeds scherper. Langzaam doemde het beeld van drie Joodse mensen op.
De interviews met ooggetuigen gaven flarden informatie prijs die samengevoegd iets krachtigs opleverden. Namelijk een overtuigend beeld van het gezin Van Gelderen. Een eenvoudige slagersfamilie aan de Markt, wist de buurman van Giovanni. Hun zoon was tijdig naar Amerika gevlucht, herinnerde de oma van Jurre zich. De dochter kreeg het aanbod om onder te duiken, maar ze wilde haar ouders niet in de steek laten, wist de oma van Danique. Ze zijn nooit uit Auschwitz teruggekeerd, vertelde de opa van Yinthe. Nu zit in het pand van hun slagerij IJssalon Jeroen, wist hij ook. Het gezin wordt ter plekke herdacht met struikelsteentjes, hoorde Jurre van zijn vader. Met kleine, veelzeggende, zinnetjes werd de familie Van Gelderen wakker gekust.
Het enige wat nog ontbrak, was feitelijk beeld. Hoe zag het gezin Van Gelderen eruit? Dankzij Gertjan van de Velden, kenner van de wereldoorlog in Maassluis met een eigen prachtige site, kwam ik daar snel achter. Zijn compilatiefoto siert dit blog. Ondanks de toegevoegde Jodenster is het een onopvallende foto, gewoon drie portretten, maar samen met de verhalen van de kinderen, wordt het een krachtig tijdsbeeld. Een waarschuwing.
Ik koester de gedachte dat Jozeph, Bertha en Jetje van Gelderen in de hoofden van enkele leerlingen blijven voortleven en dat daarmee de herinnering aan hun tragische lot nog minimaal zeventig jaar blijft voortbestaan. Het resultaat van een eenvoudige schoolopdracht, een voorbeeld van kinderparticipatie.
Ontroerend.
Meer weten over dit project? Klik op onderstaande button en scroll naar beneden, tot aan recent werk (project 1):
Reactie plaatsen
Reacties